tiistai 15. maaliskuuta 2016

Haisukat

Sainpas tehtyä ensimmäiset haisukat. Sain tyttäreltäni kuvan haisukista ja pitihän sitä yrittää tehdä samanlaiset koska olivat niin ' kauhean kivat ' ;D
' Tavallisia ' sukkia olen tehnyt paljon .. mutta nämä haisukat herätti mielenkiinnon uudenlaiseen sukan tekoon ja muihinkin eläinaiheisiin sukkiin.
Minulle uutta oli aloittaa sukan teko kärjestä kun tähänasti olen aloittanut varresta.
Seuraavista haisukista laitan teko-ohjeen.. nämä oli vasta harjoittelua  :)Haisukat kudotaan varpaista varteen ja kantapäänä / kuonona on käytetty tiimalasikantapään ohjetta.

Ohje löytyy täältä ja  postauksen lopusta !
villasukat

villasukat

villasukat


villasukat

villasukatOHJE HAISUKKIEN TEKOON:


Haisukat kudotaan varpaista varteen ja kantapäänä sekä kuonona on käytetty tiimalasikantapään ohjetta.

Aloita sukan kutominen kärjestä. Luo 6 silmukkaa ja käännä työ niin että puikko/silmukat on alaspäin, kudo luomisreunasta ( on nyt ylöspäin ) 5 silmukkaa ( virkkuukoukulla saat silmukat tehtyä parhaiten) kuten kuvassa 1.

Jaa silmukat neljälle puikolle kutomalla  kolme silmukkaa per puikko.. viimeiseen puikkoon jää kaksi silmukkaa joten tee kolmas silmukka neuloen viimeinen silmukka ensin etureunasta ja sitten takareunasta.

Tavallisessa kärjessä kavennetaan silmukoita, mutta tässä lisätään silmukoita .

Lisää silmukat seuraavasti : neulo, kunnes 1. puikolla on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo toiseksi viimeinen silmukka ensin etukautta, sitten takakautta oikein, neulo puikon viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein, sitten toinen silmukka ensin etu- ja sitten takakautta oikein ( kuva 3 ).
Jatka sileää neuletta niin, että teet 3. puikolla lisäyksen samoin kuin 1. puikolla ja 4. puikolla samoin kuin 2. puikolla.

Kun jokaisella puikolla on 7 silmukkaa, jatka lisäyksiä joka toinen kerros. Kun jokaisella puikolla on 12 silmukkaa ( tai haluamasi määrä) lopeta lisäykset ja  aloita jalkaterän neulominen, eli neulo sileää oikeaa suljettuna neuleena kantapäähän asti.

Tiimalasikantapään lyhennetyt kerrokset:

Kuva 5. Neulo 1. ja 4. puikolla kantapää seuraavasti.
Neulo valkoisella 1. puikon s:t oikein. Käännä ja nosta ensimmäinen s neulomatta ja vedä lanka kireälle (niin puikolle tulee kahdesta silmukasta muodostuva silmukkapari) neulo loput puikon silmukat nurin ja vielä seuraavan puikon silmukat nurin, käännä ja nosta ensimmäinen oikean kerroksen s neulomatta kiristä että saat silmukkaparin, neulo loput silmukat oikein ja vielä seuraavan puikon silmukat oikein edelliseen silmukkapariin asti, käännä *nosta ensimmäinen s  neulomatta kiristä että saat silmukkaparin, neulo loput silmukat nurin ja seuraavan puikon silmukat nurin edelliseen silmukkapariin asti,käännä* toista tätä niin, että keskelle jää 8 silmukkaa ja kummallekin sivulle  jää 8 nostettua silmukkaa.
Neulo vielä kerros kaikilla silmukoilla (silmukkaparit yhtenä silmukkana).

Lisäykset:

1. Neulo 1. puikon silmukat oikein ( 4 s) lukuunottamatta puikon päässä olevia nostettuja silmukoita (nostettuja silmukoita on 8).

2. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s neulomatta, vedä lanka kireälle ja neulo  puikon silmukat normaalisti nurin, lukuunottamatta puikon päässä olevia nostettuja silmukoita

3. Käännä työ. Nosta oikean puolen ensimmäinen s neulomatta. Neulo sitten keskimmäiset silmukat normaalisti oikein ja niiden jälkeen vielä edellisellä krs:lla nostamasi s oikein ja sen jälkeen vielä 1 s oikein.

4. Käännä työ. Nosta nurjan puolen ensimmäinen s neulomatta ja neulo keskimmäiset s:t normaalisti nurin sekä neulo edellisellä krs:lla nostettu s nurin ja sen jälkeen vielä 1 s nurin.

Jatka kierroksia 3. ja 4. vuorotellen loppuun asti eli kunnes kaikki nostetut silmukkaparit on neulottu.

Kun kantapää on valmis jatka sukan neulomista kaikilla silmukoilla n 4 cm.  Muista langan vaihtuminen (hain vatsapuolella valkoinen ja selkäpuolella harmaa) ja kierrä langat ristiin (kuvan 6 mukaan) jotta työhön ei tule reikiä!

Neulo 4cm jälkeen molemmat puolet erikseen ( ylä- ja alaleuka).Neulo yläleukaa n 6 cm ja aloita kuono kavennukset jotka ovat samanlaiset kuin tiimalasikantapää, mutta jätä keskelle nyt vähemmän silmukoita ( 6 ) jatka loppuun samoin kuin kantapää (ensin lyhennetyt kierrokset ja sitten lisäykset.Muutin vähän kuonoa kantapään kavennuksista siten, että jätin lyhennetyt kerroksen viimeisen kerroksen kaikilla silmukoilla pois ja aloitin heti lisäykset ( *neulomalla 3 silmukkaa ja silmukkapari, 1s, käännös, ensimmäinen s neulomatta, neulo puikon silmukat loppuun ja toisesta taas 3s ja silmukkapari,1s, käänny*- toista kunnes silmukaparit loppuu ).Päätä silmukat.

Neulo alaleuka vähän lyhyemmäksi kuin yläleuka ja kavenna molemmista reunoista tasaisesti joka toinen kerros 1s n 7-8 kertaa, jotta saat kolmionmuotoisen alaleuan. Päätä viimeiset 3-4 silmukkaa.
Virkkaa hampaat nirkkona ja neulo evät sekä lisää silmät.
( kuva 7).

Evät: Luo n12 silmukkaa, neulo 3-4 kerrosta ainaoikeaa ja kavenna sen jälkeen molemmissa reunoissa  1s  joka kerroksella kunnes silmukat loppuvat. Saat kolmion muotoisen palan jonka taitat kaksinkerroin ja ompelet sauman kiinni sekä kiinnität ompelemalla haisukkaan, sopivaan kohtaan.

Nirkkoreuna hampaiksi : aloita virkkaamalla 1-2 piilosilmukka hainleuan reunaan, *2ketjusilmukkaa 1piilosilmukka ensimmäiseen ketjusilmukkaan, 2piilosilmukkaa seuraaviin kahteen hainleuan reunasilmukkaan* toista kunnes olet tehnyt hampaat ympäri leuan.


Kuva 1. 5 silmukkaa kudottu luomisreunasta 


Kuva 2.  jaa silmukat neljälle puikolle ( 3s puikko)

Kuva 3. Kakkospuikon silmukanlisäys ( takaa)

Kuva 4.  kärkilisäyksiä 4 ja (ykköspuikko merkitty hakaneulalla)


Tiimalasikantapää:

Kuva 5. toisen kierroksen nostetut silmukat (nurjalla puolella)


Kuva 6. kierrä langat ristiin langan vaihtuessa

Kuva 7. Kuono kavennukset ja hampaat tehty sekä evät
'Kauhean' kivoja neulontahetkiä haisukkien parissa ja mukavaa kun kävit blogissani <35 kommenttia:

 1. herranen aika,on kyllä hurjat ja hienot!! :D

  VastaaPoista
 2. Koska näihin tulee teko-ohje?? :d

  VastaaPoista
 3. Mistä langasta teit nänä sukat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Terhi,lankana käytin novitan 7 veljestä.Kaikki muutkin samaa vahvuutta olevat sukkalangat käy myös.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...